Asiel en migratie – SPa

Asiel en migratie – spa

Een menselijk en solidair, maar gecontroleerd Europees migratiebeleid

#wijzorgenervoor

De geschiedenis leert dat mensen altijd gevlucht zijn voor oorlog. Wie wil zijn of haar kinderen nu niet in veilige oorden zien opgroeien. Mensensmokkelaars verdienen bovendien veel geld op de kap van hun miserie. Om verdrinkingsdoden te vermijden en mensensmokkelaars droog te leggen, is het aan de Europese Unie om een menselijke, solidaire en gecontroleerde migratiepolitiek op poten te zetten.

Het Europees migratiebeleid heeft de voorbije jaren gefaald, zoveel is duidelijk. Dat heeft vele mensenlevens gekost en wij zijn niet bereid om de huidige non-aanpak op haar beloop te laten. De sleutel naar een duurzaam Europees migratiebeleid – gestoeld op menselijkheid én controle – ligt in de combinatie van hart en verstand. Hart en verstand die een internationaal kader creëren voor antwoorden én oplossingen, in plaats van eindeloos te palaveren over problemen én moeilijkheden.

Een menselijk en solidair, maar gecontroleerd Europees migratiebeleid

Bescherming bieden voor mensen die vluchten én zekerheid voor mensen hier: dat is de opdracht waar we voor staan. Dat is precies wat de sociaal-democraten van een aantal Europese landen in Amsterdam deden: het kader uittekenen voor een duurzaam Europees migratiebeleid. Dat kader is erop gericht om migratie bij de bron aan te pakken. Want één ding staat vast: mensen willen liever niet  vluchten van hun eigen thuis. Precies daarom hebben wij, Europeanen, de verantwoordelijkheid om het leven van mensen in landen waar ze uit vluchten, te verbeteren. Dat is enkel mogelijk met (1) een krachtig Marshall-plan. Een investeringsplan die naam waardig, net zoals na de Tweede Wereldoorlog in onze contreien gebeurde, om de oorzaken van migratie te bestrijden; met (2) een ambitieuze en menswaardige bescherming in de regio rond het conflictgebied zelf, onder de vlag van de VN-vluchtelingenorganisatie. Want net daar zit het merendeel van de vluchtelingen vandaag. Dat betekent ook dat Europa fors investeert om er onderwijs, onderdak en zorg te verzekeren; met tot slot (3) een gecontroleerd en groter Europees aandeel in hervestiging van de meest kwetsbaren. Uiteraard houdt dat in dat elk land van de Europese Unie zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn deel doet. Zonder onderscheid en zonder excuses.

Nog dit tot slot: de verschillende burgerplatformen in ons land die zich inzetten om mensen te helpen – met voeding of een dak voor een nacht – volgen hun hart. Open grenzen zijn geen optie. Niemand beweert dat trouwens. Geen enkel land kan dat. Maar menselijk moet het altijd blijven.

  Ask a Question

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Asiel en migratie – SPa”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No more offers for this product!

General Inquiries

There are no inquiries yet.